Συνέντευξη στο U-Fight.gr Α’ μέρος

«Oταν το μυαλό σου είναι όπλο, δεν είσαι ποτέ άοπλος!»
O διεθνής εισηγητής, ειδικός στην ένοπλη μάχη και σπεσιαλίστας στο μαχαίρι, Master Μιχάλης Κοσσυβάκης, μιλά αποκλειστικά στο UFight.gr για την τελευταία… Continue Reading..

«Oταν το μυαλό σου είναι όπλο, δεν είσαι ποτέ άοπλος!»

O διεθνής εισηγητής, ειδικός στην ένοπλη μάχη και σπεσιαλίστας στο μαχαίρι, Master Μιχάλης Κοσσυβάκης, μιλά αποκλειστικά στο UFight.gr για την τελευταία έντονη δραστηριότητά του, καθώς και όλα όσα ετοιμάζει προσεχώς.

Διαβάστε οσα μας λέει στο πρώτο μέρος της συνέντευξης που δημοσιεύομε εδώ για τις συνεχείς περιοδείες του και τα σεμινάρια στο εξωρερικό, για την Ομοσπονδία , καθώς και για το μεγάλο στοίχημα με το Παγκόσμιο Συνέδριο Πολεμικών Τεχνών στην Αθήνα το 2018.

UFight.GR : Μιχάλη, υπάρχει μια διαρκώς αυξανόμενη έκρηξη με περιοδείες και σεμινάριά σου στο εξωτερικό. Μίλησέ μας γι αυτό.

Mιχάλης Κοσσυβάκης : Πράγματι και είναι κάτι που με ικανοποιεί, αλλά κυρίως με τιμά. Η διαδρομή μου ως εισηγητής εκτός Ελλάδας, ξεκίνησε πριν 21 χρόνια. Το πρώτο μου σεμινάριο που με κάλεσαν να διδάξω στο εξωτερικό ήταν το 1995, στο παγκόσμιο συνέδριο της WKF στο Basel της Ελβετίας. Μια πολύ μεγάλη διεθνή διοργάνωση με πάνω από 1000 συμμετέχοντες από 30 κράτη. Τότε δίδαξα άοπλη αυτοάμυνα.

Από τότε έχω ταξιδέψει πολλές φορές ως εισηγητής, σε αρκετά κράτη. Βέβαια, τα περισσότερα σεμινάρια που διδάσκω την τελευταία δεκαετία, είναι στις Φιλιππινέζικες πολεμικές τέχνες και κυρίως στο μαχαίρι.

Εχω την χαρά και την τιμή, να έχω διδάξει ως Blade Specialist, σε παγκόσμια, διεθνή και Ευρωπαϊκά συνέδρια, δίπλα σε τεράστια ονόματα των Πολεμικών τεχνών και των μαχητικών αθλημάτων, και αυτό να συνεχίζεται με αυξανόμενους ρυθμούς.

Τον Νοέμβριο δίδαξα ξανά, στη μεγάλη διεθνή διοργάνωση Capital Conquest που διοργανώθηκε για 25η χρονιά στον Καναδά. Στα πλαίσια αυτής της επίσκεψης, παρέδωσα σεμινάρια χρήσης-αντιμετώπισης μαχαιρού, σε σχολές διάφορων στυλ. Aυτή η μίνι περιοδεία είχε διάρκεια από 5 έως 15 Νοεμβρίου.

Στη συνέχεια, ακολούθησε μίνι περιοδεία μου σε σχολές 3 πόλεων του Βελγίου και η συμμετοχή μου ως εισηγητής σε ανοιχτό σεμινάριο στη Γαλλία, από 28 Νοεμβρίου έως και 5 Δεκεμβρίου.

Για το νέο έτος, έχω ήδη κλεισμένα σεμινάρια σε 9 κράτη, ξεκινώντας 21-24 Ιανουαρίου στην Αυστρία, και ακολουθούν τον Φεβρουάριο η Πολωνία, τον Μάρτιο η Κύπρος, και η Ουαλία, τον Απρίλιο η Γαλλία, και τον Μαϊο στο Εuro Budo Festival στο Βέλγιο με συμμετέχοντες από 20 και πλέον κράτη, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις μου με σχολές σε Ισπανία, Γερμανία, Σουηδία, Αγγλία και ΗΠΑ. Φυσικά τον Ιούλιο θα βρίσκομαι πάλι στο καλοκαιρινό camp Φιλιππινέζικων Πολεμικών τεχνών στην Πολωνία, χώρα που παραδίδω σεμινάρια κάθε χρόνο από το 2010 και τον Νοέμβριο η συμμετοχή μου στο 26ο Capital Conquest στον Καναδά

Η διαδικασία του να ταξιδεύεις τόσο συχνά, είναι μεν μια πολύ τιμητική διάκριση, ιδίως για έναν Ελληνα (και εννοώ καθαρά την γεωγραφική θέση), μια οικονομική και επαγγελματική ιδιαίτερη ανέλιξη, αλλά κυρίως είναι η χαρά και η ικανοποίηση, να μοιράζεσαι τις γνώσεις σου, με ανθρώπους διαφορετικών χωρών και τεχνοτροπιών, να συναντάς παλιούς φίλους και να κάνεις νέους, και γενικά να νιώθεις ότι είσαι ένα ενεργό μέρος του παγκόσμιου χώρου των πολεμικών τεχνών, βιώνοντας μοναδικές εμπειρίες.

Εμπεριέχει ιδιαίτερες προκλήσεις, όπως σεμινάρια σε ειδικές δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας ή σε γκρουπ πολύ υψηλόβαθμων εκπαιδευτών 5ο με 9ο Dan, αλλά και δυνατές συγκινήσεις. Θα σου αναφέρω ενδεικτικά πως σε ένα από τα σεμινάριά μου στις ΗΠΑ, συμμετείχε ο δάσκαλος που με εξέτασε για το 5ο Dan το 1994! Αναφέρομαι στον Michael Campos κάτοχο 9th Dan στο Καράτε και πρόεδρο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας ZDK.

UFight.GR : Πρόσφατα, άνοιξες και νέα σχολή, στην οποία έχεις τα εγκαίνια σε λίγες ημέρες.

Mιχάλης Κοσσυβάκης : Η δημιουργία της νέας σχολής μου, ήταν όνειρο από το 2008 που επέστρεψα και πάλι στην Αθήνα. Παρ΄όλες τις δύσκολες συγκυρίες που περνά η χώρα μας τα τελευταία χρόνια, με το που βρήκα τον κατάλληλο χώρο, τόλμησα να πάρω αυτό το ρίσκο, οπλισμένος πάντα με την αισιοδοξία μου, την αγάπη μου για τη δουλειά μου και τη θέληση για συνεχή εξέλιξη.

Η νέα σχολή μου, είναι ακριβώς όπως την ήθελα. Σε πολύ κεντρικό δρόμο, δίπλα σε ηλεκτρικό σταθμό, να καλύπτει ως κτίριο όλες τις απαιτήσεις του νόμου, και κυρίως να έχει μεγάλους χώρους, αφενός για να μπορεί να φιλοξενήσει παράλληλα δύο διαφορετικά γκρουπ και αφετέρου να είναι κατάλληλη για τα μεγάλα σεμινάρια και τις άλλες εκδηλώσεις που διοργανώνω.

Είναι ένας σύγχρονος πολυχώρος φυσικής άσκησης και σωματικής εκπαίδευσης 330m2, που λειτουργεί καθημερινά από τις 11 το πρωι, έως τις 11 το βράδυ, και εκτός από τα γκρουπ που διδάσκω εγώ (Kick Boxing, Filipino Martial Arts, Karate Kids, Womens Self Defense, Cardio Kickbox) έχουμε στο δυναμικό μας, αξιόλογους εκπαιδευτές που πλαισιώνουν διάφορα άλλα τμήματα (Wing Chun, Pilates, Modern Dance, Yoga)

Παρ΄όλο που μόλις συμπλήρωσε τους τρεις μήνες λειτουργίας, πάμε πολύ καλά. Ο κάθε ενδιαφερόμενος θα μας βρεί, Αχαρνών 315 – 1ος όροφος, Κάτω Πατήσια, δίπλα στον ηλεκτρικό σταθμό Κάτω Πατήσια. Τηλ 2112136521, και σε ένα πολύ μοντέρνο website στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.athensmartialarts.gr

Nα τονίσω εδώ, πως η σχολή, είναι και η επίσημη έδρα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκπαίδευσης Τεχνών Αυτοάμυνας (Π.Ο.Ε.Τ.Α) στην οποία έχω την τιμή να είμαι ο Πρόεδρος του προσωρινού Δ.Σ, αλλά και η βάση του Ελληνικού τμήματος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας World Kobudo Federation (WKF)

UFight.GR : Μιχάλη πες μας λίγα λόγια για την Ομοσπονδία. Ποιος ο λόγος δημιουργίας της και ποια είναι τα αντικείμενά της;

Μιχάλης Κοσσυβάκης : »Oλοι όσοι γνωρίζουν έστω και ελάχιστα την πορεία μου, ξέρουν πως το όνομά μου, είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την μαχητική πλευρά των Πολεμικών Τεχνών, που είναι η Αυτοάμυνα.

Είμαι άνθρωπος που σέβομαι όλες τις Πολεμικές τέχνες και τα μαχητικά σπορ, αλλά θεωρώ πως οι υπάρχουσες ομοσπονδίες, χωρίς να κάνω την οποιαδήποτε κρίση, ή να αποδίδω μομφή για το έργο τους, αφενός ενώ κατ’ όνομα αντιπροσωπεύουν πολεμικές τέχνες, στην ουσία καλλιεργούν μόνο την αθλητική τους πλευρά, κάτι που είναι παράδοξο, αφετέρου, όλες οι Ομοσπονδίες, αναγνωρισμένες ή μη, έχουν αθλητικό χαρακτήρα.

Αυτό έπρεπε ν’ αλλάξει.

Η Π.Ο.Ε.Τ.Α είναι η μόνη πολιτιστική Ομοσπονδία Πολεμικών Τεχνών, που δραστηριοποιείται στην χώρα μας, ενώ το κύριο και αποκλειστικό αντικείμενο της, είναι η Αυτοάμυνα. Μέλη της μπορούν να γίνουν πολιτιστικοί σύλλογοι, καθώς και αθλητικά σωματεία, από τη στιγμή που καλλιεργούν και την μαχητική πλευρά των Πολεμικών Τεχνών.

Το δυναμικό της αυτή τη στιγμή, είναι 53 ενεργοί σύλλογοι από όλη την γκάμα των στυλ Πολεμικών Τεχνών, και διάφορες γεωγραφικές τοποθεσίες (Αλεξανδρούπολη, Βόλος, Θεσσαλονίκη, Ρόδος, Κρήτη, Αττική…) που μας τιμούν με την εμπιστοσύνη τους και τους ευχαριστούμε πολύ γι’ αυτό, ενώ στον ένα μόλις χρόνο λειτουργίας της έχει να επιδείξει έναν ιδιαίτερο όγκο επιτυχημένων εκδηλώσεων, όπως 2 Πανελλήνια Συνέδρια Αυτοάμυνας – Αθήνα, το Βορειοελλαδικό συνέδριο Αυτοάμυνας – Θεσσαλονίκη, το Πανδωδεκανησιακό συνέδριο Πολεμικών Τεχνών – Ρόδος, το Παγκρήτιο συνέδριο Πολεμικών Τεχνών – Ηράκλειο Κρήτης, τα οποία διοργανώθηκαν σε στάδια, αλλά και σε πολυτελή 5στερα ξενοδοχεία, καταγράφοντας σημαντικές καινοτομίες.

Στις 26-27 Νοεμβρίου, διοργανώθηκε στην έδρα της, το 2ο Πανελλήνιο συνέδριο Αυτοάμυνας, όπου 8 διαφορετικές τέχνες παρουσιάστηκαν αρμονικά και διδάχθηκαν υπό μορφή ανοιχτών παράλληλων σεμιναρίων, από 8 εκπροσώπους, ενώ προγραμματίζονται και άλλες εκδηλώσεις.

Η Π.Ο.Ε.Τ.Α, είναι Ομοσπονδία με πλήθος πρωτοφανών παροχών προς τα μέλη (Σύλλογοι) και τους υποστηρικτές της (Εκπαιδευτές), είναι από την πρώτη ημέρα της λειτουργίας της, πλήρες μέλος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας World Kobudo Federation (WKF), ενώ θα διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο στην διοργάνωση του 18ου Παγκόσμιου συνεδρίου Πολεμικών Τεχνών, που θα διεξαχθεί στην Αθήνα, 4-6 Μαϊου 2018

Η συγκεκριμένη διοργάνωση, θα δώσει περίτρανα σε όλους, το στίγμα και την δυναμική της Π.Ο.Ε.Τ.Α

Πληροφορίες για την Π.Ο.Ε.Τ.Α θα βρεί ο κάθε ενδιαφερόμενος στον επίσημο ιστοχώρο της www.self-defense.gr και στην σελίδα της στο facebook

https://www.facebook.com/selfdefense.federation/»

UFight.GR : Παγκόσμιο συνέδριο Πολεμικών Τεχνών στην Αθήνα το 2018;

Μιχάλης Κοσσυβάκης : »Ναι! Είμαι πολύ χαρούμενος και νιώθω ιδιαίτερη τιμή και παράλληλα τεράστια ευθύνη, να είμαι ο Πρόεδρος της Οργανωτικής επιτροπής του Παγκόσμιου Συνεδρίου της WKF και να μου έχουν εμπιστευτεί μια τόσο σημαντική διεθνή υπόθεση.

Πρόκειται για μια πολύ μεγάλη διοργάνωση με παγκόσμιο βεληνεκές και κύρος, η οποία διοργανώνεται από το 1993, κάθε δυο χρόνια, λόγω του πολύ μεγάλου διοργανωτικού της όγκου, και έχει φιλοξενηθεί σε πολλές χώρες, όπως Γαλλία (Σρατσβούργο – Σαρλεβιζ Μεζιερ) , Ελβετία (Βασιλεία – Λουκέρνη), Αγγλία (Χάστινγκ), Αυστρία (Βιέννη), ΗΠΑ (Κλήβελαντ), Καναδά (Οτάβα, Κεμπέκ), ενώ το 2016 έλαβε χώρα στο Ρότσεστερ / Νέα Υόρη – ΗΠΑ.

Για να δώσω μια εικόνα, θα σου πω πως, οι μίνιμουμ αναμενόμενες συμμετοχές είναι 1500 ασκούμενοι από 40 χώρες, ενώ ήδη και άλλες παγκόσμιες και Αμερικάνικες ομοσπονδίες όπως η World Ju-Jitsu Federation, η Zen-Do Kai κ.α έχουν δηλώσει την υποστήριξή και συμμετοχή τους. Στην 3ημερη διάρκειά του συνεδρίου, θα διδαχθούν πάνω από 150 σεμινάρια, με περίπου 100 υψηλόβαθμους εισηγητές, σχεδόν από όλες τις πολεμικές τέχνες, καθώς και από παγκόσμιους πρωταθλητές Kick Boxing, Muai Thai, Karate, Taekwondo και UFC, θα υπάρχει διεθνές Φεστιβάλ με επιδείξεις κορυφαίων ομάδων και από τις 5 ηπείρους, παγκόσμιος διαγωνισμός τεχνικών αυτοάμυνας, σπασιμάτων κα.

Αναμφίβολα θα είναι το μεγαλύτερο παγκόσμιο συνέδριο της WKF, και ένα από τα μεγαλύτερα που έχουν διοργανωθεί στον διεθνή χάρτη του χώρου μας.

Το 2018 η Αθήνα θα είναι η πρωτεύουσα των Πολεμικών τεχνών, και ο ρόλος που θα διαδραματίσω σε όλο αυτό, είναι ίσως ο μεγαλύτερος της καριέρας μου.»

Το δεύτερο μέρος της συνέντευξης του Μιχάλη Κοσσυβακη στο UFight.GR Κλικ ΕΔΩ