Εγκληματικά ακατάλληλη, η “εκπαίδευση” (όπως κατά κόρον γίνεται) ενάντια σε πολλούς αντιπάλους!

Παρ’ όλο που διακονώ ενεργά τον χώρο των Πολεμικών τεχνών 43 χρόνια, τα 32 από αυτά ως επαγγελματίας Εκπαιδευτής, είναι αδύνατον να ισχυριστώ πως τα έχω δει όλα, ωστόσο έχω… Continue Reading..

Παρ’ όλο που διακονώ ενεργά τον χώρο των Πολεμικών τεχνών 43 χρόνια, τα 32 από αυτά ως επαγγελματίας Εκπαιδευτής, είναι αδύνατον να ισχυριστώ πως τα έχω δει όλα, ωστόσο έχω δει τόσα πολλά, που πλέον σχεδόν τίποτα δεν με εκπλήσσει.

Παρατηρώ κάποια βίντεο κλιπ, που δημοσιοποιούν εκπαιδευτές, κυρίως από τις Ισραηλινές τεχνοτροπίες μάχης ή τα επονομαζόμενα και αυτοδιαφημιζόμενα ως brutal στυλ, που επιδεικνύουν τον εξής τρόπο εκπαίδευσης:

Ενας αμυνόμενος στο κέντρο, και 3 (!) ή και περισσότεροι (!!!) επιτιθέμενοι οι οποίοι του επιτίθενται, κρατώντας στόχους, ασπίδες, εκπαιδευτικά κλομπ (!), ακόμα και μαχαίρια (!!!) κλπ.

Μάλλον οι εν λόγω εκπαιδευτές, θα έχουν στο μυαλό τους, την προσομοίωση πραγματικού περιστατικού (!!!) ή στην καλύτερη περίπτωση, θα είναι μια άσκηση για βελτίωση ανακλαστικών ή έλεγχο χώρου.
(Tην καραμέλα περί των λεγόμενων stress drill και τα δήθεν οφέλη τους, την έχω εξηγήσει σε άλλο άρθρο μου. Δεν μπορεί με κανέναν τρόπο σε εκπαίδευση πολιτών, να προσομοιωθεί το άγχος που προκαλείται σε περιστατικό βίας, γιατί αφενός απουσιάζει από τον αμυνόμενο ο φόβος της σωματικής βλάβης, δλδ ο φόβος του κινδύνου, αφετέρου γιατί ο επιτιθέμενος δεν εκτελεί ασυγκράτητη επίθεση με σκοπό να προκαλέσει ζημιά στον αμυνόμενο)

Η «άσκηση» εξελίσσεται ως εξής: O αμυνόμενος αντεπιτίθεται ή αμύνεται προς τον έναν, ενώ δέχεται χτυπήματα από τους υπόλοιπους (!) και παραμένοντας στο κέντρο (!!!) συνεχίζει σε έναν άλλον επιτιθέμενο κ.ο.κ

Πέρα από τραγικό λάθος της παραμονής στο κέντρο, πέρα από την έλλειψη γνώσης και άρα σωστής διδασκαλίας, ώστε να μάθει να τοποθετεί τον εαυτό του με τρόπο που να μην παραμείνει κυκλωμένος, χρησιμοποιώντας έναν αντίπαλο ως ασπίδα προστασίας ή ως περισπασμό (distraction) ή εκπαιδεύοντας το hit and run, υπάρχουν άλλα σφάλματα, περισσότερο δραματικά, και κατά συνέπεια απολύτως επικίνδυνα, σε βαθμό κακουργήματος!

Εκτός της παντελούς έλλειψης κανόνων κίνησης και αρχών, όπως λογική, χρονισμός, οικονομία κίνησης, μείζων – ελλάσων περισπασμός, μνήμη των μυών κλπ, απουσιάζει ολοσχερώς η ουσιαστική γνώση Αυτοάμυνας.

Ακόμα κι αν ξεπεράσει (!) κάποιος το γεγονός, πως τέτοιου είδους “εκπαίδευση” παρέχεται και σε αρχάριους (!!!) ή μέσους μαθητές, και εξετάσει το ενδεχόμενο μόνο των προχωρημένων και εμπειρότερων (;), θα πρέπει να ληφθεί με την απαραίτητη σοβαρότητα, το γεγονός ότι:

(απόσπασμα από άλλο άρθρο μου) Επιστημονικές έρευνες των τελευταίων δεκαετιών έχουν καταστήσει σαφές, πως η οργάνωση του κυκλώματος του εγκεφάλου (αναφέρομαι στα νευρωνικά τόξα, δλδ τους σχηματισμούς δικτύων στον εγκέφαλο με συγκεκριμένη δομή και λειτουργία, που είναι στην ουσία οι λειτουργικές μονάδες για κάθε εγκεφαλική δραστηριότητα) αλλάζει συνεχώς ως συνάρτηση της εμπειρίας.

Ο εγκέφαλος όταν λαμβάνει νέες εμπειρίες (γνώση, ικανότητα που προέρχεται από την εκπαίδευση) δημιουργεί νέες νευρικές οδούς και τροποποιεί τις ήδη υπάρχουσες, ώστε να προσαρμοστούν στις νέες εμπειρίες, να αποτυπώσουν τις νέες πληροφορίες, και να δημιουργήσουν νέες αναμνήσεις.

Αυτό σημαίνει πως η νοοτροπία, είναι προσαρμοστική και άρα μπορεί να επηρεαστεί με την κατάλληλη εκπαίδευση.

Όταν είναι αδύνατον να αποφευχθεί η εμπλοκή στη μάχη, τα συναισθήματα που προκαλούνται παίζουν καταλυτικό ρόλο στον καθορισμό των ενεργειών του αμυνόμενου. Ένα από τα ισχυρότερα κίνητρα για την ανάληψη δράσης και την αντιμετώπιση ενός προβλήματος είναι η αίσθηση της αυτο-αποτελεσματικότητας. Την πίστη δλδ, ενός ατόμου στην ικανότητά του να πετύχει σε συγκεκριμένες καταστάσεις ή να ολοκληρώσει επιτυχώς μια εργασία.

Όταν εκπαιδεύεται ο μαθητής, με τρόπο που ενώ δέχεται χτυπήματα από πολλούς αντιπάλους, ακόμα και θανατηφόρα χτυπήματα όπως της κρούσης γκλομπ στο κεφάλι, μπορεί να συνεχίσει να αμύνεται και να αντεπιτίθεται (!!!), ο επηρεασμός της νοοτροπίας του μαθητή μέσω της ψευδούς βελτίωσης μιας εντελώς επίπλαστης και πλήρως λανθασμένης αυτό-αποτελεσματικότητας, είναι καταστροφικός και θα αποβεί ακόμα και θανάσιμα μοιραίος σε παρόμοιο περιστατικό βίας!!!

Μπορεί οι μαθητές, να διασκεδάζουν με τέτοιου είδους “ασκήσεις”, αλλά ο Εκπαιδευτής Αυτοάμυνας δεν έχει τον ρόλο του διασκεδαστή και η σχολή πολεμικών τεχνών, δεν αποτελεί ούτε χώρο αναψυκτηρίου, ούτε κέντρου διασκέδασης, ούτε αντιπροσωπεία της Μάρβελ Κόμικς!

Ως Εκπαιδευτές Αυτοάμυνας, έχουμε μεγάλη ευθύνη έναντι των μαθητών μας, και οφείλουμε να τους παρέχουμε, στον μεγαλύτερο δυνατόν βαθμό, την απαραίτητη γνώση ώστε να μπορούν να προστατέψουν τον εαυτό τους, και τους συνανθρώπους τους.

Κύριοι, σταματήστε να εγκληματείτε κατά των μαθητών σας, και κατά της Αυτοάμυνας. Η πρόκληση “εντυπώσεων” μπορεί να φέρει κάποιες εγγραφές, αλλά οφείλετε να σεβαστείτε τους μαθητές σας. Αν θαυμάζετε τον Ράμπο, τον Νίο, τον Σούπερμαν, τον Σπαιντερμαν, τους Χ-men, τον Χουλκ τον Κάπταιν Αμέρικα, και τους λοιπούς σουπερ ήρωες, διοργανώστε κινηματογραφικές βραδιές και δείτε τις ταινίες τους.

Master Μιχάλης Κοσσυβάκης
Εκπαιδευτής ένοπλης και άοπλης μάχης, Διεθνής εισηγητής.

(Ο σκοπός και ο στόχος του άρθρου, παρ’ όλο που στο τέλος έχει «καταγγελτικό» χαρακτήρα, είναι, το να δημιουργήσει τροφή για σκέψη)