“ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΙ ΜΕ ΤΗΝ ΒΙΑ – ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΙ ΜΕ ΤΟ ΕΓΩ ΜΑΣ”

10 αρχές που προφυλάσσουν την ακεραιότητά σας και σώζουν ζωές. (1 έως 5)
Aρθρο του Master Mιχάλη Κοσσυβάκη
Θεωρώ ό,τι όπως ο κάθε οδηγός είναι απαραίτητο να φορά τη ζώνη ασφαλείας όταν… Continue Reading..

10 αρχές που προφυλάσσουν την ακεραιότητά σας και σώζουν ζωές. (1 έως 5)

Aρθρο του Master Mιχάλη Κοσσυβάκη

Θεωρώ ό,τι όπως ο κάθε οδηγός είναι απαραίτητο να φορά τη ζώνη ασφαλείας όταν κινεί το όχημά του, το ίδιο αναγκαίο είναι για τον άνθρωπο που εμπλέκεται με τις πολεμικές τέχνες, να έχει ως στόχο και την γνώση της ουσιαστικής αυτοάμυνας.

Δηλαδή να δίνει μεγάλο βάρος, στο να εκπαιδευτεί κατάλληλα ώστε να μπορεί να προστατευθεί, αλλά και να προστατέψει, όταν βρεθεί αντιμέτωπος με μια πιθανή απειλή βίας.

Ωστόσο είναι εξίσου σημαντικό, το να γνωρίζει πως μπορεί να αποφύγει τέτοιες δυσάρεστες καταστάσεις, και με ποιους τρόπους θα απεμπλακεί από ανάλογα συμβάντα, πριν αυτά εξελιχθούν.

Όποιο τρόπο κοσμικής κοινωνικής ζωής και να έχει επιλέξει ένας ενήλικος Άντρας ή γυναίκα, είναι πάντα στατιστικά πιθανόν να γίνει στόχος βίας στο μέλλον.

Ο σκοπός αυτού του άρθρου, είναι να συμβάλλει στην προσωπική ασφάλεια των ανθρώπων, και ειδικότερα στην προετοιμασία τους για ουσιαστική περιφρούρηση της σωματικής τους ακεραιότητας.

Στην πολύχρονη εμπειρία και ενεργή ενασχόλησή μου με τις Πολεμικές τέχνες και την Αυτοάμυνα, έχω αποκομίσει το εξής:

Ενώ οι περισσότεροι ασκούμενοι των πολεμικών τεχνών θεωρούν ότι κατέχουν επαρκείς γνώσεις για την αυτοάμυνά τους, εντούτοις δεν θέλουν να σκεφτούν την πραγματικότητα της ανθρώπινης βίας και την επικινδυνότητάς της.
Θεωρούν ως κάτι δεδομένο, πως δεν θα βρεθούν ποτέ αντιμέτωποι με βίαιο περιστατικό ή με εγκληματική πράξη, και αυτό τους επαναπαύει, σχεδόν τους κάνει να αδιαφορούν.

Αλλά οι αριθμοί είναι εδώ! Ας δούμε κάποια στοιχεία από τα επίσημα στατιστικά που δίνει η ΕΛ.ΑΣ για την εγκληματικότητα του 2015 στην Αττική

  • Ανθρωποκτονίες 28, απόπειρες 75
  • Βιασμοί 45, απόπειρες 33
  • Ληστείες εντός καταστημάτων 181, απόπειρες 14
  • Ληστείες εντός οικιών 640, απόπειρες 62
  • Ληστείες κινητών τηλεφώνων – μικροποσών 933, απόπειρες 37
  • Λοιπές ληστείες 879, απόπειρες 61
  • Ληστείες με αρπαγή τσάντας 288, απόπειρες 24
  • Σεξουαλική εκμετάλλευση 213

Ο καθένας αντιλαμβάνεται, πως τα ποσοστά αυτά είναι μεγαλύτερα στην πραγματικότητα, μιας και υπάρχουν εγκληματικές ή παραβατικές πράξεις που δεν καταγγέλλονται. (Δυστυχώς ανάμεσα σε αυτές και πολλές σεξουαλικές παρενοχλήσεις, ακόμα και βιασμοί!)

Πρέπει να λάβετε υπόψη, ότι οι πιθανότητες κινδύνου, ποικίλουν σε ένα σημαντικό βαθμό, σύμφωνα με το ποιά-ός είστε, που κινείστε και που ζείτε, ακόμα και με το τι επαγγέλλεστε.

Μπορεί να φαίνεται δύσκολο (για να φτάσει κάποια-ος σε ικανοποιητικό επίπεδο είναι) ή ανούσιο (δεν είναι) το να προετοιμάσει κάποια-ος τον εαυτό της/του και την οικογένειά της/του, για να μπορεί να απαντήσει κατάλληλα στη βία, αλλά θεωρώ πως είναι μια συνετή απόφαση, αν όχι επιβεβλημένη στους καιρούς μας.

Αν και οι περισσότεροι είναι σχετικά καλοί στο να αναγνωρίζουν τον μέσο κίνδυνο, το επαναπαυμένο ένστικτο συχνά οδηγεί τους ανθρώπους να συμπεριφέρονται με τρόπους που αυξάνουν τις πιθανότητες εμπλοκής ή τραυματισμού τους όταν προβάλλει μια απειλή.

Ο πολιτισμένος άνθρωπος έχει μάθει να στηρίζεται στην Αστυνομία για κάθε εγκληματική πράξη εναντίον του, αλλά δυστυχώς τα όργανα της τάξης τις περισσότερες φορές ανταποκρίνονται μετά την λήξη του περιστατικού. Εάν ωστόσο, εσείς ή κάποιο μέλος της οικογένειάς σας ή των φίλων σας, έχει τραυματιστεί (ή και χειρότερα) είναι ήδη αργά.

Πρέπει να κατανοηθεί πλήρως, πως όταν υπάρχει κίνδυνος, η σκέψη δεν πρέπει να είναι για αυτοάμυνα, αλλά για επιβίωση. Και εκείνη τη στιγμή είστε μόνη-ος. Όταν απομακρυνθείτε με ασφάλεια, μπορείτε να καλέσετε την Αστυνομία.

Μολαταύτα δεν μπορείτε να κινηθείτε ως επαγγελματίας! Ούτε μπορείτε, ούτε χρειάζεται να καταναλώσετε τη ζωή σας, στην γνώση της Αυτοάμυνας! Εξάλλου η πιο σημαντική προετοιμασία είναι η εγκεφαλική / ψυχική και η πιο ασφαλής διαδρομή είναι η πρόληψη.


Αρχή Νο 1. Αποφεύγετε την εμπλοκή σας, σε πιθανές συγκρούσεις.

Eίναι πολύ χρήσιμη η γνώση αναγνώρισης και αποφυγής καταστάσεων που οι ενδείξεις αναδεικνύουν μια ενδεχόμενη επιθετικότητα. Οι γυναίκες εκ φύσεως δεν έχουν μεγάλο ρίσκο να βρεθούν αντιμέτωπες με αυτό που ονομάζουμε λαϊκά “καυγά – πιάνομαι στα χέρια” ωστόσο η εσφαλμένη θέση του εγωισμού αρκετών από αυτές, μπορεί εύκολα να τις παρασύρει σε παιχνίδια “κοινωνικής κυριαρχίας”. H βία που μπορεί να ξεσπάσει εκείνη τη στιγμή είναι περιττή, δεδομένου ότι είναι προβλέψιμη!

Εν κατακλείδι, αυτή-αυτός που επιθυμεί να προστατέψει την σωματική του ακεραιότητα, (ή να μην μπει φυλακή!) πρέπει ως γενικό κανόνα, να μάθει να αποφεύγει ή να εκτονώνει οποιουδήποτε είδους συγκρούσεις,

Όταν μια σύγκρουση μετατρέπεται σε φυσική, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος ότι κάποιος θα τραυματιστεί.

Επιπλέον πάντα εγκυμονεί και η κακή στιγμή. Φανταστείτε να περάσετε ένα διάστημα στη φυλακή ή σε σοβαρή δικαστική εμπλοκή, επειδή δεν μπορέσατε να μην απαντήσετε σε έναν “ανόητο νταή” ή σε κάποιον που πραγματικά (?) άξιζε ένα χαστούκι, αλλά πέφτοντας στο έδαφος τραυματίστηκε σοβαρά στο κεφάλι ή πέθανε από εγκεφαλική βλάβη λόγω της πτώσης.


Αρχή Νο 2. Αποφεύγετε επικίνδυνους ανθρώπους και επικίνδυνα μέρη.

Ο πρωταρχικός στόχος της Αυτοάμυνας, είναι να αποφύγετε να γίνετε θύμα της βίας.
Ο ασφαλέστερος τρόπος γι’ αυτό, είναι να μην βρίσκεστε εκεί όπου η βία έχει αρκετές πιθανότητες να αναπτυχθεί.

Φυσικά κάτι τέτοιο δεν είναι πάντα εφικτό, αλλά είναι η πρωταρχική και η καλύτερη γραμμή άμυνας.

Εάν για παράδειγμα επισκεφτείτε μια επικίνδυνη γειτονιά τη νύχτα ή αν περπατάτε σε σκοτεινά σοκάκια μόνη-ος, αν επιλέγετε ερημικά ή απομακρυσμένα γκαράζ, ή αν διασκεδάζετε σε μέρος που υπάρχουν αρκετοί μεθυσμένοι, αυξάνετε τις πιθανότητες των κινδύνων να υποστείτε βία.

Οποια και αν είναι η κατάρτισή σας, στις πολεμικές τέχνες, δεν χρειάζεται να κινείστε απερίσκεπτα.


Αρχή Νο 3. Η αυτοάμυνα δεν είναι ανταγωνισμός.

Ως γενική αρχή, πρέπει να έχετε στο μυαλό σας, ότι δεν πρέπει να απειλήσετε τον αντίπαλό σας.

Πολλές φορές η σπίθα που προκαλεί μια επίθεση, είναι η λεκτική πρόκληση. Είναι ανόητο από μέρους σας, να κάνετε τον αντίπαλό σας να αισθανθεί έτσι, ώστε να δικαιολογήσει στο μυαλό του την επίθεσή του!

Επίσης, μην δείχνετε την ετοιμότητά σας στο να υπερασπιστείτε τον εαυτό σας. Ακόμα κι όταν η βία είναι αναπόφευκτη και η σωστή στρατηγική είναι να επιτεθείτε πρώτη-ος, το πιο φρόνιμο (και για την φυσική αλλά και για την νομική έκβαση της συμπλοκής) είναι να το κάνετε με μια φαινομενικά μη επιθετική στάση του σώματος.
Αυτό φυσικά απαιτεί εξειδικευμένη εκπαίδευση και γνώση.


Αρχή Νο 4. Ελέγξτε την παρορμητικότητά σας.

Κυρίως οι Άντρες, όταν βρίσκονται αντιμέτωποι με καταστάσεις “κοινωνικής κυριαρχίας” από ανόητες καταστάσεις όπως μια θέση parking ή πιο σοβαρές όπως μια παραβίαση σηματοδότη ή μια παρενόχληση της συντρόφου τους, νιώθουν την επιθυμία να εκφράσουν –συνήθως έντονα-την ενόχληση ή τον θυμό τους.

Εκείνη τη στιγμή, οι περισσότεροι λένε την λάθος φράση ή κάνουν την λάθος κίνηση. Παρασύρονται αφενός από την θερμότητα της στιγμής ή από την αίσθηση δικαίου που επικρατεί στο μυαλό τους.

Η πραγματική πρόκληση φίλες και φίλοι μου, ανάλογες στιγμές είναι το να αρνηθείτε να παίξετε αυτό το παιχνίδι. Η ουσιαστική ωριμότητα (που είναι ο μεγαλύτερος ίσως σύμμαχος της αυτοπροστασίας) είναι το να ξέρετε να κρατάτε το εσωτερικό σας πάθος (οργή – αγανάκτηση – θυμό – δυσανασχέτηση) ή τουλάχιστον την έκφρασή τους, σε κοντό λουρί.

Όλοι μας, νιώθουμε ενοχλημένοι από μια αγενή ή ρατσιστική ή αυθάδη ή ενοχλητική συμπεριφορά, όμως η ευγενική ή το κάνω πως δεν είδα – άκουσα, αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών τις περισσότερες φορές κατασβήνει καταλυτικά την εκδήλωση βίας.

Ο σωστά εκπαιδευμένος άνθρωπος, είναι σε αρμονία με τον εαυτό του, δεν φοβάται ή έχει μάθει να ελέγχει τον φόβο του, δεν νιώθει την ανάγκη να αποδείξει τίποτα και πραγματικά δεν έχει τον παραμικρό ενδοιασμό να απεμπλακεί από δυσάρεστα περιστατικά, συμπλοκές ή τσακωμούς.

Ο σωστά εκπαιδευμένος άνθρωπος, είναι κακός αγωγός της βίας.

Επίσης, και η σωστή κίνηση σε κάθε περίπτωση βοηθά την απεμπλοκή. Αν για παράδειγμα είστε στο αυτοκίνητο και σας πλησιάσει κάποιος που η διαίσθησή σας, σας προκαλεί ένα είδος συναγερμού, μην κατεβάσετε το παράθυρο για να συνομιλήσετε μαζί του. Η σωστή τακτική σε κάθε περίπτωση, έχει σχεδόν ανεξάντλητες απαντήσεις, αλλά πιστεύω πως είναι κατανοητό το θέμα που αναδεικνύω.


Αρχή Νο 5: Μην υπερασπιστείτε την ιδιοκτησία σας σε ένοπλη απειλή.

Όποια κι αν είναι η κατάρτισή σας στις Πολεμικές τέχνες, θα πρέπει να αντιμετωπίσετε μια ένοπλη απειλή ως μια κατάσταση που μπορεί να επιφέρει τον θάνατό σας.

Η βίαιη απάντηση, θα πρέπει να είναι η ΕΣΧΑΤΗ λύση, όταν κάθε ενδεχόμενο απεμπλοκής φαίνεται αδύνατο.

Όταν κάποιος κολλήσει ένα όπλο στο πρόσωπό σας και απαιτήσει για παράδειγμα το πορτοφόλι σας, παραδώστε το με αργές κινήσεις, χωρίς τον παραμικρό δισταγμό!

Πραγματικά, ακόμα και μετά από τόσα ενεργά χρόνια στον χώρο, εκπλήσσομαι με το πόσο εύκολη διαδικασία θεωρούν και διδάσκουν τον αφοπλισμό του όπλου, ακόμα και σε απειλές από πολύ δύσκολες θέσεις, κάποια συστήματα και ορισμένοι εκπαιδευτές!

Η κατάσταση ομηρίας Κύριοι, επιφέρει τον θάνατο σχεδόν σε καθολικό βαθμό, στην προσπάθεια εξάλειψής της από τον όμηρο. (Στατιστικά FBI)

Η Αυτοάμυνα, ΔΕΝ είναι κινηματογραφικό σενάριο, καθοδηγούμενο από τις οδηγίες του σκηνοθέτη! Επίσης η Αυτοάμυνα των πολιτών, ουδεμία σχέση έχει (ούτε πρέπει να έχει) με τα προγράμματα εκπαίδευσης των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας και του στρατού.

Μaster Μιχάλης Κοσσυβάκης
Εκπαιδευτής ένοπλης και άοπλης μάχης – Διεθνής εισηγητής

Συνεχίζεται… (ΕΔΩ)